IDEE en ONTWERP

                            

schetsontwerpen "Vrijwilligersbank"             IJSTIJD  en                    NU (Drentsche Aa)

Het Vrijwilligersfestival van 2014 voor de Vrijwilligers van de gemeente Tynaarlo, waar vele groepen en medewerkers bij betrokken waren, was aanleiding voor het idee van de Vrijwilligersbank. Een eerbetoon aan alle vrijwilligers, waarbij niet een dag per jaar, maar het hele jaar door aandacht  is voor de vrijwilligers.

Geopark de Hondsrug bleek naast de gemeente Tynaarlo ook bereid om hier aan mee te werken, als het thema WATER zou worden meegenomen. Geologisch erfgoed is bepalend voor de natuur en de cultuur van elk gebied, maar vooral voor dit gebied dat zo dierbaar is voor al zijn bewoners.

Het water uit de prehistorie, -de ijstijd- en water in de tegenwoordige tijd -de Drentsche Aa- vormt het uitgangspunt voor de afbeeldingen die in mozaiek worden uitgevoerd. Op de rugleuningen van de 'IJSTIJD' zijn ijs, sneeuw en een toenmalige bewoner (een wolharige neushoorn) verbeeld. De zittingen van de "ijstijd" worden gevormd door witte stenen als ijsschotsen, met een donkerblauwe voeg, als het ijzige water. De huidige tijd NU toont een van de belangrijke "wateren"van het gebied; de Drentsche Aa, met een vogel die we sinds kort weer vaker zien; een ooievaar. Kiezels die zijn meegevoerd bij de vorming van de Hondsrug bieden zitplaatsen aan de hedendaagse Drentsche Aa- zijde.De zijstukken van de bank tonen respectievelijk SNEEUWKRISTALLEN en een IJSVOGEL 

Het bedrijf Evolve had al eerder een betonnen bank in elementen ontwikkeld en geleverd en had dus nog mallen die hiervoor konden worden gebruikt. Het idee en het ontwerp is van Anna Kramer, de materialen en het mozaieken worden geregeld door Gerda Boersema. Allen uit Tynaarlo.

De bank bestaat uit 6 elementen die voorzien worden van mozaiek; 4 zitelementen en 2 zijstukken. Als ze klaar zijn (voorzien van mozaiek en gevoegd) worden ze naar de plek van bestemming gebracht en samengevoegd tot één bank met een voor- en achterzijde, waar iedereen lekker op kan zitten. 2 zijstukken en verbindingen zorgen voor een stevige bank.

De elementen lopen taps toe, waardoor de bank een ronde vorm krijgt met een kleinere binnenzijde en een ruimere buitenzijde, zodat iedereen kan kiezen uit een zitplek aan de zonzijde of in de schaduwzijde.

                                                             Schets bovenaanzicht bank

BUITENZIJDE ORANJE ; NU- Drentsche Aa                                        BINNENZIJDE BLAUW; IJSTIJD